poniedziałek, 27 czerwca 2011

Kartka sztalugowa i rabarbarowy placek


    Na Dzień Ojca zrobiłam kartkę sztalugową ( easel card) z nietypową ozdobą, ale tacie powinna się podobać. 
    Wykorzystałam kartę 3D kupioną dawno temu. To były wspólne zagraniczne zakupy i brałyśmy to co się trafiło, nie miałam wpływu na wybór wzorów. Wydawało mi się, że mam jeszcze fajny wiejski widoczek ze zwierzętami, ale albo tylko tak mi się wydawało, albo gdzieś się zapodział ;) Z tematów wiejskich pozostały jedynie traktory. Kiedyś nieopatrznie wykorzystałam motyw wędki, teraz byłby jak bardziej pożądany. Od kiedy pamiętam tata zawsze łowił ryby, wcześniej za pomocą różnorodnego sprzętu z własnego stawiku, a odkąd w pobliżu zrobiono zalew jest zapalonym wędkarzem.

Kartka wygląda tak



Sztalugowa, bo można ją postawić jak zdjęcie czy obrazek

i efekt 3 D



    Placek rabarbarowy z morelami to już prawie tradycja na Boże Ciało, bardzo lubię ciasta z rabarbarem, a to ma wyjątkowy smak. Przepis znalazłam dawno temu w jakiejś gazetce. Pierwszy raz nie wyszedł jak należy, nie dało się go wyjąć z blachy, więc wyjadłyśmy go z siostrą łyżeczkami :)  Z czasem nabrałam wprawy.



Ciasto:                                                      Masa bezowa:

 1 puszka (850 ml) moreli w syropie       1 białko
80 dag rabarbaru                                       3 łyżki cukru
30 dag cukru                                               1/2 łyżeczki soku
25 dag mąki                                                    z cytryny
25 dag masła
4 łyżki mąki ziemniaczanej
  4 jajka
  3 żółtka
15 dag gęstej śmietany
skórka otarta z 1 cytryny
cukier waniliowy
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    Rabarbar pokroić w krążki i posypać 3 łyżkami cukru, morele osączyć.

    Masło ucierać z 10 łyżkami cukru dodając kolejno jajka oraz skórkę cytrynową. Mąkę pszenną połączyć z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wymieszać i wylać na blachę ( dużą).

Rabarbar i morele wyłożyć na ciasto.

    Śmietanę wymieszać z żółtkami, resztą cukru i cukrem waniliowym, wylać na ciasto. Piec 25 min w temperaturze 200 st C.

    Białko ubić z cukrem, dodać sok  z cytryny, kleksami bezy udekorować placek i piec jeszcze 5 min.

    Tym razem bezę zrobiłam z 3 białek i pokryłam cały placek, poza tym piekę dłużej niż podano w przepisie. Mam wysłużony piekarnik i wszystkie ciasta piekę na oko a nie na czas ;)

    Siostra robi ten placek z rabarbarem i truskawkami, podobno też jest dobry.

 

9 komentarzy:

  1. Fajny kolor ma ta kartka, taki radosny.
    Lubię easel cards - dają wiele możliwości.

    OdpowiedzUsuń
  2. Krzysia, mało pokazujesz, ale jak już coś pokażesz to... hohohooo!!! :) Tata pewnie dumny z tej kartki, co?
    Ten placek mi nieznany ale smakowicie wygląda na fotce i ten przepis intrygujący. Trzymaj się ciepło Krzysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niewazne czy traktor czy wędka- liczy sie gest :) a kartka w takim wykonaniu to.... az brak mi slow! swietna nawet z traktorem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kartka po prostu zapiera dech w piersiach. Coś pięknego.
    Ja właśnie siadłam do internetu, bo muszę dzisiaj zrobic dwie karteczki i szukam inspiracji....ale czegoś tak cudnego to mi się nie uda zrobic :O(

    OdpowiedzUsuń
  5. Kartka super - na pewno spodoba się Tacie (mojemu by się spodobała z pewnością :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Krzysia, ja gruba jestem, a Ty mi tu jeszcze placek pod nos podsuwasz????? ;>

    Kartka świetna! Nieważne, jak się nazywa. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Inspirująco wyszła ta karteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kartka piękna (jak zwykle u Ciebie :)), a tym plackiem narobiłaś mi mnóstwo smaku...

    OdpowiedzUsuń
  9. Placek pychotka, co widać!! też uwielbiam rabarbar w słodkim połączeniu :) Karteczki super.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...