sobota, 10 grudnia 2016

Przedświąteczne słodkości.


           Przygotowania świąteczne w pełni, trzeba więc odszczurzyć i bloga.

     Dzisiejsze popołudnie spędziłam bardzo miło, na naszym comiesięcznym spotkaniu robótkowym,  choć w tym roku z przeuroczymi koleżankami spotykałam się nie częściej niż raz na kwartał ;) . Tym razem obiecałam dziewczynom słodki wpis z przepisami na kruche ciasteczka maślane.


                                                                 Cytrynowe



Składniki:
 
200 g masła
200 g cukru
250 g mąki pszennej
185 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
skórka otarta z 2 cytryn



Wykonanie:
      Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka, skórkę cytrynową i obie mąki. Wymieszać mikserem na niskich obrotach aż do połączenia wszystkich składników.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm i wycinać ciastka.
Piec ok. 20 min w temp. 160oC , po wyjęciu z piekarnika można posypać cukrem pudrem.


Mała rada:

    Aby jak najmniej stracić skórki cytrynowej przy ścieraniu, tarkę owijam folią spożywczą i ścieram na folii, potem łatwiej jest zebrać skórkę z folii i umyć tarkę. Dotyczy to również gałki muszkatołowej, imbiru, itp.


                                Migdałowe rogaliki
 


Składniki:

 180 g mąki pszennej
100 g masła
58 g cukru pudru
50 g zmielonych migdałów
1 żółtko


do posypania cukier puder wymieszany z cukrem z prawdziwą wanilią 

Wykonanie:
       Mąkę posiekać nożem z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
Odrywać malutkie kawałki i w ręku formować cienkie wałeczki, a potem rogaliki.

Piec ok. 15 min. w temp. 180oC na jasnozłoty kolor, gorące posypać cukrem pudrem z wanilią.


     Zamiast migdałów można dodać mielone orzechy włoskie lub laskowe.

Przechowywać w blaszanym pudełku lub słoju.

     W przepisie sugerują piec na tydzień przed świętami, te które przyniosłam na spotkanie piekłam w czwartek, z włoskimi orzechami.



     Pierniczki natomiast robiłam wg. przepisu pani Jarmili Buczyńskiej, który można znaleźć w internecie, podobnie jak mnóstwo zdjęć jej arcydzieł i sposób przygotowania papierowej tutki do lukru.


Dla ułatwienia podam dwa namiary na artykuły o pani Jarmili :



5 komentarzy:

  1. Krzysia! Nawet nie wiesz jak się cieszę, że znowu tu jesteś! Chyba myślami Cię ściągnęłam! To tak, jakbym i ja była na tym Waszym spotkaniu :) Uściski... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Całuski Krysiu!!! Pędzę do kuchni, bo Twoje ciasteczka nie mogą czekać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o super:)własnie szukam przepisu na ciasteczka do których można użyć pieczątek:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Krysiu te Twoje ciasteczka są bardzo, bardzo smakowite. Przepisy już przygarniam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziekuje Krysiu za przepisy. Piernikowe ciasto juz leży w lodówce.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...