Przygotowania świąteczne w pełni, trzeba więc odszczurzyć i bloga.
Dzisiejsze popołudnie spędziłam bardzo miło, na naszym
comiesięcznym spotkaniu robótkowym, choć
w tym roku z przeuroczymi koleżankami spotykałam się nie częściej niż raz na
kwartał ;) . Tym razem obiecałam dziewczynom słodki wpis z przepisami na kruche ciasteczka
maślane.
Cytrynowe
Składniki:
200 g masła
200 g cukru
250 g mąki pszennej
185 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
skórka otarta z 2 cytryn
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka, skórkę cytrynową i obie
mąki. Wymieszać mikserem na niskich obrotach aż do połączenia wszystkich
składników.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm i wycinać ciastka.
Piec ok. 20 min w temp. 160oC , po wyjęciu z piekarnika można posypać cukrem pudrem.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm i wycinać ciastka.
Piec ok. 20 min w temp. 160oC , po wyjęciu z piekarnika można posypać cukrem pudrem.
Mała rada:
Aby jak najmniej stracić skórki cytrynowej przy ścieraniu, tarkę
owijam folią spożywczą i ścieram na folii, potem łatwiej jest zebrać skórkę z folii i umyć tarkę.
Dotyczy to również gałki muszkatołowej, imbiru, itp.
Migdałowe rogaliki
Składniki:
180 g mąki pszennej
180 g mąki pszennej
100 g masła
58 g cukru pudru
50 g zmielonych migdałów
1 żółtko
58 g cukru pudru
50 g zmielonych migdałów
1 żółtko
do posypania cukier puder wymieszany z cukrem z prawdziwą wanilią
Wykonanie:
Mąkę posiekać nożem z masłem, dodać pozostałe składniki i
zagnieść ciasto.
Odrywać malutkie kawałki i w ręku formować cienkie wałeczki,
a potem rogaliki.
Piec ok. 15 min. w temp. 180oC na jasnozłoty
kolor, gorące posypać cukrem pudrem z wanilią.
Zamiast migdałów można dodać mielone orzechy włoskie lub laskowe.
Przechowywać w blaszanym pudełku lub słoju.
W przepisie sugerują piec na tydzień przed świętami, te które przyniosłam na spotkanie piekłam w czwartek, z włoskimi orzechami.
Pierniczki natomiast robiłam wg. przepisu pani Jarmili Buczyńskiej, który można znaleźć w internecie, podobnie jak mnóstwo zdjęć jej arcydzieł i sposób przygotowania papierowej tutki do lukru.
Dla ułatwienia podam dwa namiary na artykuły o pani Jarmili
:
Krzysia! Nawet nie wiesz jak się cieszę, że znowu tu jesteś! Chyba myślami Cię ściągnęłam! To tak, jakbym i ja była na tym Waszym spotkaniu :) Uściski... :)
OdpowiedzUsuńCałuski Krysiu!!! Pędzę do kuchni, bo Twoje ciasteczka nie mogą czekać :)
OdpowiedzUsuńo super:)własnie szukam przepisu na ciasteczka do których można użyć pieczątek:))
OdpowiedzUsuńKrysiu te Twoje ciasteczka są bardzo, bardzo smakowite. Przepisy już przygarniam.
OdpowiedzUsuńDziekuje Krysiu za przepisy. Piernikowe ciasto juz leży w lodówce.
OdpowiedzUsuń